Rookmelders mogen vanaf komende zomer in geen enkel Nederlands huis meer ontbreken. Voor nieuwbouw geldt deze regel al sinds 2003, onder de vorige regering is het Bouwbesluit nog strenger geworden. Daardoor moet er vanaf 1 juli 2022 in alle woningen op elke verdieping tenminste één rookmelder hangen.

Naar schatting heeft driekwart van alle huizen al rookmelders. Ook het laatste kwart is nu aan de beurt om nog veiliger te worden. Met deze beslissing komt de regering tegemoet aan het advies van onder andere de Nederlandse brandweer.

Rookmelders redden levens
Elk jaar komen meer dan dertig mensen om het leven door brand in huis. Dat aantal kan omlaag door goede rookdetectie, zegt de brandweer al jaren. Als we slapen, kunnen we rook namelijk niet ruiken. Ook het Verbond van Verzekeraars onderschrijft de stelling dat rookmelders levens redden en daarnaast brand- en roetschade beperken.

Verantwoordelijk
Een goede rookmelder kost ongeveer € 30 en gaat zo’n 10 jaar mee. Wie een koophuis heeft, is zelf verantwoordelijk voor het kopen en plaatsen van rookmelders. Woont u in een huurhuis? Dan is de woningcorporatie of uw huurbaas degene die ervoor moet zorgen dat u rookmelders in huis krijgt.

Onderhoud is belangrijk
Nadat de melders zijn geplaatst, is het belangrijk om ze schoon te houden. Als ze vuil zijn, werken ze namelijk veel minder goed. Stof ze daarom regelmatig af en reinig ze bij voorkeur twee keer per jaar ook van binnen. Test elke maand of de rookmelder het nog doet en vervang de batterijen op tijd.

Brandverzekering
Heeft u na 1 juli 2022 nog geen rookmelders en ontstaat er brand bij u in huis? Dan heeft uw verzekeraar strikt genomen het recht om de schade niet of slechts gedeeltelijk te vergoeden. Toch hebben de meeste verzekeringsmaatschappijen al gezegd dat ze waarschijnlijk geen gebruik zullen maken van dit recht. Maar brandmelders hangt u natuurlijk op voor de veiligheid van uw gezin en uzelf en niet voor de regering of de verzekeringsmaatschappij!!

Meer informatie
Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit bericht of wilt u weten hoe uw brandverzekering omgaat met de nieuwe regels? Neem dan even contact met ons op.