De avondklokrellen in verschillende Nederlandse steden, zijn een schrikbeeld voor veel ondernemers. Daar sta je dan machteloos toe te kijken hoe werk van jaren in één avond teniet gedaan wordt. De angst en de stress krijgt u niet zomaar weg, maar de materiële schade is te verzekeren.

Winkels, horeca en andere bedrijven zijn regelmatig doelwit van vandalisme. Denk aan de oudejaarsviering, uit de hand gelopen geweld in het uitgaansleven, opstootjes door voetbalsupporters of incidenten zoals project X in Haren. Net als bij de rellen over de avondklok kan de vlam dan volledig in de pan slaan. Maar wat kunt u in zo’n situatie aan schadevergoeding verwachten?

Gebouw, inventaris en goederen
Schade door vandalisme, terrorisme, sabotage en rellen is doorgaans gedekt op de inventaris-, goederen- en gebouwenverzekering. De gebouwenverzekering dekt schade aan het gebouw zelf en aan alles wat daaraan vastzit. De inventaris- en goederenverzekering is er voor de losse spullen in het pand. Denk aan de toonbank en de kassa’s, de voorraad in de winkel of het magazijn, de schappen zelf en het etalagemateriaal. Bij schade wordt de dagwaarde van de spullen vergoed. Verder kunt u bijkomende kosten meeverzekeren, zoals opruimkosten.

Wilt u meer zekerheid, dan kunt u een speciale vandalismeverzekering afsluiten. Deze biedt dekking bij vandalisme en klein molest zoals sabotage, werkstaking, rellen en opstootjes.

(On)verzekerde ondernemers
Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) valt de aangerichte schade van de avondklokrellen onder klein molest. Verzekerde ondernemers kunnen die schade dus vergoed krijgen. Wel hangt het van de polisvoorwaarden af wat er precies verzekerd is, hoe hoog de vergoeding is en wat het eigen risico is.

Voor onverzekerde ondernemers die zijn getroffen door de avondklokrellen komt er een speciale regeling. Dit heeft minister Wopke Hoekstra van Financiën bekendgemaakt. Hoe die regeling eruit gaat zien, is nog niet bekend. Mogelijk kunnen deze ondernemers een beroep doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Polis doorlichten
De avondklokrellen zijn een goede aanleiding om uw polis te laten checken op de dekking voor vandalismeschade. Zijn uw pand, uw inventaris en uw voorraad goed verzekerd? Is er een dekking voor glasschade? Wat gebeurt er als u de zaak enige tijd moet sluiten, terwijl uw kosten doorlopen? Neem voor een analyse en advies contact op met ons kantoor.