In het eerste kwartaal van dit jaar is het aantal starters op de woningmarkt explosief gestegen. Ten opzichte van 2020 kochten maar liefst 64% meer jonge mensen een huis. De vrijstelling van de overdrachtsbelasting is hiervan een belangrijke oorzaak.

Al met al waren starters goed voor een bedrag van € 10 miljard aan hypotheken, een kwart van het totaal in de eerste drie maanden van dit jaar. De gemiddelde koopsom in deze periode bedraagt € 360.000. Een en ander blijkt uit de Hypotheekupdate Q1 2021 van bureau IG&H.

Besparing van 2%
Jonge huizenkopers hoeven sinds 1 januari 2021 geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Daarmee besparen ze 2% over de koopprijs van hun huis. Op een huis van € 350.000 scheelt dit dus € 7.000.

Iedereen onder de 35
Dit voordeel geldt overigens niet alleen voor starters, maar voor iedereen die jonger is dan 35 jaar. Sinds 1 april is de vrijstelling er alleen voor huizen tot € 400.000, tot die tijd was er geen maximum gesteld aan de koopprijs.

Uitstel
Omdat al langer bekend is dat jonge mensen vanaf dit jaar geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen, hebben veel van hen de koopbeslissing uitgesteld. Dat is terug te zien in de cijfers van het laatste kwartaal van 2020, toen het aantal starters juist daalde.

Beste hypotheek
Bent u starter of doorstromer en zoekt u de beste hypotheek voor uw situatie? Als specialist op het gebied van hypotheken adviseren wij u graag. Neem gerust contact met ons op om een afspraak te maken.