De subsidieregels voor het verduurzamen van woonhuizen zijn verruimd. Als u uw woonhuis op meerdere manieren duurzamer maakt, kunt u 30% van de kosten vergoed krijgen.

De nieuwe regels zijn op 1 januari 2022 ingegaan. Voor die tijd bedroeg de subsidie nog 20%. De verhoogde subsidie blijft in elk geval tot en met 2024 bestaan.

Isoleren
De subsidie maakt deel uit van de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). U kunt gebruik maken van de regeling als u investeert in een (hybride) warmtepomp, een zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet en isolatiemaatregelen. Onder isolatie vallen of HR++glas en vloer-, dak- en spouwmuurisolatie.

Tenminste twee maatregelen
U komt alleen in aanmerking voor subsidie als u zelf in het huis woont waarvoor deze is aangevraagd. En u moet tenminste twee maatregelen treffen. Meer informatie en een stappenplan vindt u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Isoleren loont
Isoleren is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Dat geldt in het bijzonder voor spouwmuur- en vloerisolatie. De kosten van spouwmuurisolatie bedragen tussen de € 800 en € 2.000. Dat bedrag verdient u in vier tot vijf jaar weer terug, waardoor het rendement 20 tot 25% is!

Vloerisolatie kost gemiddeld zo’n € 1.600 en verdient zichzelf in een jaar of negen terug. Dat is nog altijd een rendement van 11%. Kom daar maar eens om bij een spaarrekening.

Spaargeld of hypotheek?
Als u uw huis gaat verduurzamen, kunt u daarvoor spaargeld gebruiken. Doet u dat liever niet? Dan biedt uw hypotheek waarschijnlijk interessante mogelijkheden. Uw huis is de afgelopen jaren immers aanzienlijk in waarde gestegen en de hypotheekrente is nog altijd laag.

Daardoor is de kans groot dat u uw hypotheek onder gunstige voorwaarden kunt verhogen. Wilt u hier meer over weten? Neem dan even contact met ons op. We helpen u graag verder.