Snel en zonder al te grote belasting testen op het coronavirus. Het lijkt een mooie mogelijkheid om uw medewerkers te vragen weer naar kantoor te komen. Gewoon even testen en dan binnenlaten als de uitslag negatief is, toch? Maar zo simpel is het niet.

In de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), is geregeld dat u als werkgever geen medische gegevens van uw personeel mag verwerken. U mag daarom uw werknemers niet vragen naar hun gezondheid en ook geen coronatest bij hen afnemen.

Temperaturen mag soms
Wilt u uw medewerkers temperaturen voordat zij naar binnen mogen? Als u alleen de temperatuur afleest, kan het zijn dat de AVG niet geldt. U moet dan aan drie voorwaarden voldoen: 1) U mag u de temperatuur niet opnemen in een bestand, zoals een Excellijst met namen en temperaturen. 2) De meting mag niet geautomatiseerd plaatsvinden, zoals bij een warmtecamera. 3) De verwerking mag geen geautomatiseerd gevolg hebben, bijvoorbeeld dat poortjes automatisch openen of dat licht automatisch op groen gaat.

Voldoet u niet aan deze voorwaarden? Dan geldt de AVG wel en mag geen lichaamstemperatuur worden gemeten. Overigens is temperatuur meten geen waterdichte methode om corona vast te stellen.

Testen door bedrijfsarts
U mag dus uw personeel niet zelf controleren op corona. Maar een (bedrijfs)arts is daartoe wél bevoegd. Toch kunt u uw personeel niet verplichten om daaraan mee te werken, want iedereen heeft het recht om zelf te bepalen wat er met zijn of haar lichaam gebeurt. Maar wat als uw medewerker lichte klachten heeft, zich ziek meldt maar eigenlijk wel kan werken? Als hij thuis kan werken is dat geen probleem. Een test is dan niet nodig en kunt u niet eisen.

Loon inhouden bij weigering?
Maar als uw medewerker voor het werk echt naar het bedrijf moet komen, ligt dat anders. De werknemer heeft weliswaar recht op privacy en lichamelijke integriteit, maar u moet loon doorbetalen aan iemand die misschien gewoon aan het werk kan. Dan kan het een redelijk voorschrift zijn om een coronatest te verlangen. Weigert uw werknemer nog steeds, dan kan het zijn dat u loon mag inhouden. Dit kunt u bespreken met uw rechtsbijstandverzekeraar. Neem contact op met ons als u een goede rechtsbijstandverzekering zoekt.

Onderling vertrouwen
Vindt uw medewerker testen prima en laat hij dat vrijwillig doen bij de bedrijfsarts, dan mag de arts de uitslag alleen met hem delen. U weet de uitslag dus niet en kunt ook niet op basis daarvan beslissen of iemand naar het werk kan komen. U mag wel tegen uw medewerker zeggen dat u ervan uitgaat dat hij de juiste beslissing neemt, in het belang van hemzelf, zijn collega’s en het bedrijf. Maar dan moet het vertrouwen tussen u en uw medewerkers hoog zijn.