Steeds meer mensen denken tijdens hun leven al na over hun eigen uitvaart. Maar een begrafenis of crematie is niet goedkoop. Een uitvaartverzekering is daarom in veel gevallen geen overbodige luxe.

De prijzen van zowel uitvaarten als grafrechten zijn in de afgelopen jaren flink gestegen. Een begrafenis kost al snel zo’n € 8.000. Het is dus verstandig om er alvast over na te denken hoe u dat bedrag bij elkaar spaart. Een van de mogelijkheden is het afsluiten van een uitvaartverzekering.

Kapitaal-uitvaartverzekering
Er zijn verschillende manieren waarop u uw begrafenis of crematie kunt verzekeren. Wilt u dat uw nabestaanden een geldbedrag krijgen waarmee zij de kosten van uw laatste afscheid kunnen betalen? Dan kiest u voor een kapitaal-uitvaartverzekering. De hoogte van het bedrag dat wordt uitgekeerd aan uw erfgenamen is afhankelijk van de premie die u betaalt en de polisvoorwaarden.

Natura-uitvaartverzekering
Een natura-begrafenisverzekering keert geen geld uit, maar levert goederen en diensten voor de uitvaart. De meeste uitvaartverzekeraars werken met een basispakket waarin de standaardonderdelen van de uitvaart zijn opgenomen. Verder bieden zij aanvullende pakketten aan om extra wensen te kunnen realiseren.

Hoogte premie
De hoogte van de premie van een begrafenisverzekering is niet alleen afhankelijk van de dekking, maar ook van leeftijd en geslacht. Hoe jonger u bent op het moment van afsluiten, hoe minder premie u betaalt.

Hoe lang premie betalen?
Bij sommige uitvaartverzekeraars moet u levenslang premie betalen, bij andere is dat maximaal dertig jaar. Dat laatste lijkt aantrekkelijk, zeker als u nog jong bent. De kans bestaat echter dat de premie voor uw begrafenisverzekering hoger is dan bij een maatschappij waar u levenslang betaalt.

Koopsomverzekering en bijverzekeren
Bij de meeste uitvaartverzekeraars kunt u ook kiezen voor een zogenaamde koopsomverzekering. U betaalt dan eenmalig een hoger bedrag, waarmee – een deel – van uw uitvaart wordt bekostigd.

Heeft u al een uitvaartverzekering, maar is deze al jaren geleden afgesloten? Dan is het verstandig om te onderzoeken of de polis nog wel voldoet aan uw wensen. Door de prijsstijgingen kan het verzekerde bedrag wel eens te laag zijn. In dat geval kunt u zich bijverzekeren.

Meer informatie
Wilt u meer weten uitvaartverzekeringen of twijfelt u of uw huidige verzekering nog wel voldoet? Neem dan gerust even contact met ons op. We helpen u graag!