Waar het een jaar geleden nog gebruikelijk was om de hypotheekrente tien of twintig jaar vast te zetten, kiezen nu steeds meer huizenkopers voor een variabele rente. De reden hiervoor laat zich makkelijk raden: de hypotheekrente is inmiddels drie keer over de kop gegaan.

Nu was die hypotheekrente jarenlang extreem laag. Sterker nog: als we dachten dat het echt niet lager kon, gebeurde dat toch. Daardoor was het voor iedereen met een hypotheek interessant om een lange rentevaste periode af te spreken met de bank. Maar nu de hypotheekrente weer een stuk hoger is, verandert dat.

Helft meer
Zo is er afgelopen september ruim een miljard euro aan hypotheken verstrekt met een variabele rente of een looptijd van maximaal een jaar. Dat is bijna de helft meer dan in januari van dit jaar, blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB).

Langlopend veel duurder
Geen wonder, voor een hypotheek met variabele rente of een rentevaste periode van een jaar betaalt u momenteel gemiddeld ongeveer 3% rente. Wie zijn hypotheek tien jaar of langer vast zet, moet al snel op 4,5% rente of meer rekenen. Op een leenbedrag van € 300.000 scheelt dat bruto zo’n € 4.500 per jaar.

Risico
Er zit wel een risico aan het kiezen voor variabele rente: als de rente (opeens) flink stijgt, kunnen de maandlasten een stuk hoger uitvallen. Wie die onzekerheid niet wil, kan beter een langere rentevaste periode afspreken. Maar: ook als u een variabele rente heeft, kunt u er elke maand voor kiezen deze alsnog voor langere tijd vast te zetten.

Meer informatie
Heeft u vragen over dit artikel? Gaat u binnenkort een hypotheek afsluiten of oversluiten en vraagt u zich af wat voor u de beste keuze is? Neem dan even contact met ons op. Als hypotheekspecialisten staan u graag met raad en daad terzijde.