Als werknemers tevreden zijn over hun vitaliteit en weerbaarheid, zijn ze doorgaans gezonder, productiever en gelukkiger. Daarmee is vitaliteit niet alleen goed voor hen, maar ook voor uw bedrijf. Maar door de coronacrisis kan het welbevinden afnemen.

Omdat veel medewerkers vanwege de coronacrisis thuiswerken, staat de vitaliteit vaker onder druk. Zo kan een verkeerd ingericht werkplek een ongezonde werkhouding bewerkstelligen, met gezondheidsklachten tot gevolg. Maar vitaliteit gaat niet alleen over fysieke gezondheid. Medewerkers moeten zich ook veilig, gewaardeerd en verbonden voelen. En dat kan lastiger zijn als je langdurig thuis moet werken. Want dat kan leiden tot minder bewegen, je geïsoleerd of angstig voelen of privé- en werktijd moeilijk kunnen scheiden. En als je ook nog je kinderen les moet geven en er meer tijd gaat zitten in het huishouden, lukt het niet om productief te zijn.

Medewerkers ondersteunen
Wat kunt u doen om de gezondheid en vitaliteit van uw medewerkers te verbeteren in hun thuiswerksituatie?

  1. Help uw medewerker een goede thuiswerkplek in te richten.
  2. Bied korte online-programma’s aan waarmee uw medewerkers in een paar minuten fysieke activiteiten kunnen ondernemen.
  3. Bied de mogelijkheid van een langere lunchpauze zodat uw medewerkers kunnen gaan wandelen.
  4. Benadruk dat pauzes belangrijk zijn en voorkom dat medewerkers 24/7 verbonden zijn met het werk. Laat ze ‘s avonds liefst niet meer bezig zijn met hun telefoon of werk.
  5. Laat degene die de online vergaderingen leidt, opletten dat iedereen de kans heeft een bijdrage te leveren.
  6. Organiseer virtuele koffiepauzes en borrels om contacten met collega’s te leggen.
  7. Moedig medewerkers aan elkaar te bellen voor afstemming en feedback, in plaats van te e-mailen of whatsappen.
  8. Er kunnen medewerkers zijn die financieel getroffen worden door de crisis, bijvoorbeeld omdat hun partner inkomsten verliest. Sta open voor hun problemen en ga na op welke manier u kunt helpen.

Betere resultaten en minder verzuim
Medewerkers die zich goed voelen en een hoge weerbaarheid hebben, kunnen zich beter aanpassen aan de omstandigheden, zijn stressbestendiger en blijven gemotiveerd. Daarom zal aandacht voor vitaliteit uw bedrijfsresultaten verbeteren en de kans vergroten dat u talenten langer vasthoudt. En – niet onbelangrijk – de verzuimcijfers zullen dalen.

Gesprek over verzekeringen
Verzuim- en WIA/WGA-verzekeringen kunt u koppelen aan uw vitaliteitsbeleid. Neem contact op met ons kantoor om te bespreken welke verzekeraar u op dat gebied veel te bieden heeft.