Met de kerstdagen maken we het extra gezellig in huis. We steken de kaarsen aan, tuigen de kerstboom op en stoken een lekker vuurtje in de open haard. Maar pas op, vuur kan namelijk razendsnel om zich heen grijpen!

Binnen drie minuten kan een ruimte waar brand ontstaat in lichterlaaie staan. Zeker in december moet u goed oppassen: niets brand namelijk zo snel als een kerstboom!

Tips van de brandweer
Brandveiligheid is van levensbelang. Let er daarom op dat kaarsen niet zomaar kunnen omvallen en dat kleine kinderen en huisdieren ze niet kunnen omgooien. Zet ze ook niet in de buurt van de gordijnen of andere licht ontvlambare materialen. Meer tips voor een brandveilige kerst vindt u op de website van de brandweer.

Rookmelders redden levens
Zeker als een brand ‘s nachts ontstaat, redden rookmelders mensenlevens. De meest gebruikelijke zijn de optische melders. De lichtgevoelige cel in het apparaat neemt de rook waar, waarna de melder afgaat. Als u er meerdere in uw huis ophangt, kies dan voor melders die u met elkaar kunt verbinden. Als één van de melders afgaat, volgen de anderen vanzelf.

Een rookmelder -en dan met name de batterij ervan- moet regelmatig worden getest. Een batterij gaat gemiddeld een jaar mee, de gemiddelde rookmelder zelf heeft een levensduur van ongeveer tien jaar. Houd de rookmelder ook goed schoon zodat hij zijn werk optimaal blijft doen.

Certificaat
U plaatst uw rookmelders bij voorkeur op het plafond, minimaal een halve meter uit de muur of de hoek. Hang er één in de gang of tussen de keuken en de woonkamer en verder tenminste één op elke andere verdieping van uw huis. Plaats de rookmelder bij voorkeur niet in de keuken, de badkamer, de garage of boven een verwarming. Kies bij de aanschaf van een melder altijd voor een gecertificeerde rookmelder.

Toch brand? Meld het direct!
Ontstaat er toch schade door brand? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Wij komen dan direct in actie om uw schade te laten herstellen. Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact met ons op.