Hoewel er vorig jaar minder kilometers zijn gemaakt en er ook minder ongelukken gebeurden, hebben de meeste autoverzekeraars hun premies niet verlaagd. Toch is dat minder vreemd dan het lijkt.

Het aantal schadegevallen bleef vooral in het tweede kwartaal flink beperkt. Maar in het derde kwartaal was het schadebedrag dat autoverzekeraars moesten uitbetalen ongeveer net zo hoog als een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank. Over het laatste kwartaal zijn nog geen gegevens bekend.

Korte termijn
Gezien de ontwikkelingen in het derde kwartaal lijkt het dus voorbarig om de premies van autoverzekeringen te verlagen. Daarnaast baseren verzekeraars hun premies zelden op korte termijnresultaten.

Dure schades
Een ander gegeven is dat het gemiddelde schadebedrag per claim al jaren stijgt. Dat komt onder andere doordat er steeds meer gevoelige en dure elektronica in auto’s wordt gebruikt.

Concurrentie
Verder is er veel concurrentie op de markt voor autoverzekeringen. Daardoor houden autoverzekeraars de premies sowieso al laag. Soms zelfs te laag, waardoor ze verlies lijden op hun portefeuille.

Toch besparen op de premie
Overigens betekent dit niet dat uw autoverzekering niet voordeliger kan. Vooral WA-autoverzekeringen kunnen sterk in prijs verschillen. Soms is de premie wel twee keer zo hoog, heeft de Consumentenbond eind vorig jaar berekend. Daarbij is duurder niet altijd beter.

Wij helpen u vergelijken
Om een goede autoverzekering met een goede premie te vinden, moet u dus vergelijken. Wij helpen u daar graag bij. Bent u op zoek naar een nieuwe autoverzekering of vraagt u zich af of u kunt besparen op de premie van een lopende verzekering? Neem dan gerust even contact met ons op.