Werkgevers zijn niet allemaal verplicht om personeel een pensioenregeling aan te bieden. Maar dat het niet hoeft, wil niet zeggen dat u het niet moet doen. Want een pensioen is niet alleen gunstig voor uw werknemers. Met een goede regeling weet u als werkgever uw medewerkers te binden.

In sommige bedrijfstakken is het verplicht om werknemers een pensioen aan te bieden via een bedrijfstakpensioenfonds (bpf). Er zijn diverse pensioenfondsen, bijvoorbeeld voor kappers, slagers, horeca, de bouw, de zorg en nog veel meer. Als uw bedrijfstak een pensioenfonds heeft, moet u uw werknemers dat pensioen ook aanbieden. Valt u niet onder een bedrijfstakpensioenfonds? Dan kunt u toch een pensioenverplichting hebben voor uw medewerkers als dat in uw collectieve arbeidsovereenkomst (cao) staat. Misschien bent u lid van een werkgeversorganisatie die een cao heeft afgesloten voor uw bedrijfstak. Als een pensioenregeling daarvan onderdeel is, moet u die afspraken volgen.

Pensioenregeling hoog gewaardeerd
In de andere gevallen mag u zelf weten of u uw medewerkers een pensioen aanbiedt. Waarom zou u dat doen? Een belangrijk argument is dat het uw bedrijf aantrekkelijker maakt. Nu de arbeidsmarkt krap is, is het lastiger om personeel te werven en te behouden. Zijn uw medewerkers op zoek naar een andere werkgever? Dan kunt u ze overhalen om te blijven door een hoger salaris te geven, maar is dan voldoende? Goede secundaire arbeidsvoorwaarden zijn minstens zo belangrijk. Het hoogst op de verlanglijstjes van werknemers is wat dat betreft de pensioenregeling. In vacatures wordt de beschikbaarheid van de pensioenregeling dan ook vaak genoemd als pluspunt van de werkgever.

Professioneel advies nodig
Het is nogal een stap om te kiezen voor een pensioenregeling. Want welke is geschikt voor uw bedrijf? U wilt rekening houden met de wensen van uw medewerkers, maar u moet ook denken aan de kosten. Hoe houdt u die beheersbaar? En dan zijn er de veranderingen in het pensioenstelsel die eraan zitten te komen. Wat betekent dat voor de keuzes die u kunt maken?

Er valt kortom heel wat uit te zoeken en uit te rekenen en u heeft tijd nodig om een knoop door te hakken. Professioneel advies kunt u dan prima gebruiken. Neem contact op met ons kantoor om te bespreken wat uw mogelijkheden zijn, wat de financiële en fiscale gevolgen zijn en wat een regeling betekent voor uw medewerkers.