De daling van het aantal diefstallen van auto’s, motoren en scooters is in de eerste maand van dit jaar flink afgenomen. Daarmee lijkt de trend van vorig jaar zich in 2024 voort te zetten.

Zo werden er 26% minder motoren gestolen dan in januari 2023. Voor auto’s lag dit percentage 16% lager en voor brommers en scooters 13%. In absolute getallen liep het aantal diefstallen van voertuigen terug van 1.692 naar 1.463.

Sneller teruggevonden
Wat verder opvalt, is dat gestolen voertuigen steeds sneller worden teruggevonden. Begin 2019 duurde dat gemiddeld nog bijna honderd dagen. In het derde kwartaal van 2023 was dat teruggelopen naar minder dan een kwart van die tijd.

Preventie effectief inzetten
De Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) spreekt bij monde van directeur Edwin Karelsen van ‘goed nieuws’, schrijft het Verbond van Verzekeraars op de website. Volgens Karelsen werpt het beleid van proactief informeren zijn vruchten af.

Keurmerk CCV
Verzekeraars kunnen daardoor effectief preventie inzetten, bijvoorbeeld door voertuigbeveiliging met het keurmerk CCV te adviseren of verplicht te stellen. Dat keurmerk staat niet alleen voor hoogwaardige alarmsystemen en voertuigvolgsystemen, maar ook voor de vakkundige inbouw ervan.

Risicoklasse
De ene auto is populairder bij autodieven dan de andere. Wilt u weten in welke risicoklasse de uwe valt? U kunt het snel en eenvoudig online controleren met de online Autodiefstalcheck van het CCV.

Meer informatie
Heeft u nog vragen over dit artikel of over een lopende of nieuwe autoverzekering? Neem dan gerust contact met ons op.