Veel ondernemers denken dat een hypotheek er voor hen niet in zit. Maar is dat wel zo? Het blijkt dat er vaak veel meer mogelijk is dan u denkt. Nu de coronacrisis ten einde loopt, kunt u uw kansen op de huizenmarkt best eens beproeven.

De financiële positie van ondernemers is door de coronacrisis minder zeker geworden. Daardoor werden zij terughoudender om een woning te kopen. Terwijl werknemers in loondienst tijdens de coronacrisis 14 procent meer hypotheken aanvroegen, daalden de hypotheekaanvragen door ondernemers in diezelfde periode met 8 procent. Nu de lockdownmaatregelen voor veel ondernemers niet meer gelden, zijn zij weer vaker bij de hypotheekadviseur te vinden. Het optimisme is terug.

Inkomen vormt de basis
Een hypotheekverstrekker berekent aan de hand van uw inkomen hoeveel hypotheek u kunt krijgen. Die inkomenspositie wordt doorgaans vastgesteld op basis van een analyse van uw onderneming over de afgelopen drie jaar. Vaak is het maximale hypotheekbedrag gebaseerd op een gedeelte van dat inkomen en niet op het hele inkomen. Heeft u ook nog inkomsten uit loondienst en/of sociale uitkeringen, dan telt dat mee bij de beoordeling. En uiteraard is het inkomen van uw partner van belang. Bij tweeverdieners telt het laagste inkomen in 2021 voor 90% mee.

Creatieve oplossingen
Het goede nieuws is dat hypotheekverstrekkers tegenwoordig bereid zijn wat uitvoeriger naar uw situatie als ondernemer te kijken en creatieve oplossingen te bedenken. Zo zijn er banken die al een hypotheek verstrekken aan ondernemers die pas een jaar actief zijn. In bepaalde situaties hanteren ze een ruimer beleid waarin ze de strengste toets loslaten en kijken naar uw werkelijke lasten. Heeft u uw inkomen zien dalen door de lockdownmaatregelen in de coronacrisis? Dan kan de bank die slechte periode op een andere manier meewegen.

Eerst hypotheekzekerheid, dan op huizenjacht
Ja, iemand in loondienst hoort vaak al snel of hij een hypotheek kan krijgen. Bij zelfstandig ondernemers is dat wat lastiger, maar zeker niet onmogelijk. Wilt u een andere woning kopen? Neem dan contact op met ons kantoor, want het is belangrijk om eerst zekerheid te krijgen over de hypotheek. Dat kan bij een ondernemer nu eenmaal wat langer duren dan bij iemand in loondienst. Geeft een bank groen licht, dan weet u waar u aan toe bent en kunt ook u op huizenjacht gaan.