Nooit eerder zijn er in de eerste negen maanden van het jaar zoveel tweedehands auto’s verkocht als in 2021. In totaal waren het er meer dan 1,5 miljoen. Tweederde daarvan is via de vakhandel verkocht. Maar hoe verzekert u een occasion het best? Dat hangt onder andere af van de leeftijd en de populariteit.

In meerdere opzichten is de coronacrisis een aanjager geweest op de occasionmarkt, zegt brancheorganisatie BOVAG. Sinds de uitbraak van de pandemie is er namelijk meer behoefte aan eigen vervoer. Verder speelt het wereldwijde tekort aan chips voor nieuwe auto’s een rol. Daardoor zijn de levertijden veel langer dan voorheen.

Allrisk autoverzekering
Een nieuwe auto verzekert u het beste met een allriskverzekering, ook wel volledig cascoverzekering genoemd. U betaalt weliswaar een hoge premie, maar krijgt bij schade de dagwaarde van de auto vergoed. Die is zeker in de eerste jaren hoog. Dit geldt hetzelfde voor jonge occasions.

Beperkt casco
Naar mate de waarde van de auto lager wordt, kan het interessant zijn om over te stappen naar een WA plus-verzekering. Deze heeft een beperkte dekking voor schade aan de auto. Daaronder vallen onder andere inbraak, diefstal en stormschade. Schade door eigen schuld is niet gedekt.

Richtlijn
Als richtlijn om over te stappen van allrisk naar beperkt casco wordt meestal een leeftijd van zes jaar aangehouden. Maar er zijn uitzonderingen. Sommige modellen zijn erg populair, waardoor de dagwaarde ook na die periode nog hoog is.

WA-dekking
Een WA-dekking keert alleen de schade van anderen uit die door uw schuld is ontstaan. Meestal voldoet een WA-verzekering voldoende bij auto’s die ouder zijn dan tien jaar.

Financiële reserves
Maar let op: dit zijn slechts richtlijnen. Als u geen financiële reserves heeft om eventuele schade zelf te betalen of een andere auto te kopen bij total loss, dan kan een allrisk autoverzekering een goede keuze zijn.

Meer informatie
Twijfelt u welke autoverzekering het beste bij u past? Wij helpen u graag bij het maken van de keuze. Neem gerust even contact met ons op.