Nog altijd is de rek er niet uit: ook in het afgelopen kwartaal denderde de woningmarkt door. Daardoor is de gemiddelde prijs van een koophuis gestegen naar een duizelingwekkend bedrag van € 410.000.

Dat is een toename van zo’n 20% ten opzichte van de het tweede kwartaal van 2020, constateert makelaarsvereniging NVM. Sinds deze cijfers worden bijgehouden (1995), zag de NVM nog nooit zo’n sterke stijging.

Prijzen 11% omhoog
De economen van Rabobank bevestigen de trend. Zij voorspelden in december nog een prijsstijging van 5,5% in 2021. Dat percentage is inmiddels bijgesteld naar bijna 11%. Daarmee zou een huis dat vorig jaar € 360.000 waard was nu ongeveer € 400.000 moeten opleveren.

Overbieden
Ook het aantal huizen dat voor meer dan de vraagprijs wordt verkocht, is weer gestegen. Werd er in het eerste kwartaal nog in twee van de drie gevallen overboden (67%), inmiddels is dit opgelopen naar drie van de vier (75%).

Minder aanbod
Toch zijn er minder huizen verkocht. Niet omdat er geen kopers voor zijn, maar simpelweg omdat er geen aanbod is. Gemiddeld zijn er 1,4 huizen per koper beschikbaar. Vorig jaar waren dat er nog 2,6.

Oorzaken
Het beperkte aanbod is één van de oorzaken van de prijsstijgingen. Verder zijn de leennormen voor hypotheken versoepeld en hoeven jonge huizenkopers geen overdrachtsbelasting te betalen. En omdat de hypotheekrente nog altijd laag is en de Nederlandse economie robuust blijkt, blijft de woningmarkt ‘hot’.

Financiële kant
Bent u op zoek naar een (ander) koophuis? Dan is het meer dan ooit belangrijk dat u de financiële kant van het kopen van een huis goed op orde heeft. In deze gekke markt kunnen flinke risico’s ontstaan. Bijvoorbeeld als de verkoopprijs (veel) hoger is dan de waarde van het huis. Of als er geen voorbehoud van financiering is opgenomen in het koopcontract.

Meer informatie
Heeft u een vraag over dit artikel of over een nieuwe of lopende hypotheek? Neem dat contact met ons op. We helpen u graag verder.