Het aantal huizen dat in oktober 2023 van eigenaar is gewisseld, ligt bijna 6% hoger dan een jaar geleden. Dat is opmerkelijk omdat het aantal verkopen in de afgelopen twee jaar bijna elke maand afnam.

Ook is de verkoopprijs weer iets gestegen ten opzichte van september 2023. Die bedroeg vorige maand gemiddeld € 424.521. Dat is nog wel 2,3% minder dan in oktober 2022 en ongeveer net zoveel als in maart van dit jaar, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Gemiddelde zegt weinig

Toch zegt die gemiddelde verkoopprijs weinig over de waarde van huizen in een specifieke regio. In de duurste gebieden in Nederland, zoals het Gooi en de regio Amsterdam, kost een huis gemiddeld meer dan vijf ton. Wilt u een woning kopen in de omgeving Delfzijl, dan is dat ongeveer de helft van dat bedrag.

Vooral jonge kopers

Cijfers van het Kadaster laten zien dat de grootste groep kopers in het afgelopen jaar tussen de 25 en 35 jaar oud is. Waarschijnlijk hangt dit samen met de regels voor de overdrachtsbelasting. Wie jonger is dan 35 jaar en nog niet eerder gebruik heeft gemaakt van de regeling, hoeft die belasting (2% van de koopsom) niet te betalen als het huis niet duurder is dan € 440.000.

Hypotheekrente

In de afgelopen weken is de hypotheekrente iets gedaald. Gemiddeld gaat het om ongeveer 0,15% voor hypotheken met een rentevaste periode van vijf of tien jaar. Wie de rente langer vastzet, profiteert minder van de lagere tarieven.

Hypotheekspecialist

Heeft u plannen om binnenkort een (andere) woning te kopen? Neem dan gerust contact met ons op. Als uw vertrouwde hypotheekspecialist adviseren we u graag over de mogelijkheden die u heeft om uw nieuwe huis te financieren.