Nadat de hypotheekrentes in augustus iets omlaag gingen, stijgt ze sinds het einde van die maand weer gestaag. Daarmee komt de gemiddelde hypotheekrente inmiddels bijna uit op het niveau van juli 2022.

Dat betekent dat u voor een nieuwe hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) waarvan u de rente 30 jaar vastzet, gemiddeld weer zo’n 4% rente betaalt. Betreft het een hypotheek zonder NHG? Dan is het gemiddelde rentepercentage met 4,5% nog een stuk hoger.

Vast én variabel
Zet u de rente 10 jaar vast? Dan scheelt dat in alle gevallen al snel zo’n 0,5%. Maar niet alleen de rentes die voor langere tijd vast staan zijn gestegen, ook voor hypotheken met een variabele rente betaalt u meer.

Beleidsrente…
De stijgingen hangen samen met verschillende rente soorten. Zo zijn leningen met een kortere rentevaste periode erg gevoelig voor de zogeheten beleidsrente. Nu deze onlangs door de Europese Centrale Bank (ECB) is verhoogd, stijgen die dus. De kans is groot dat zich dit later in 2022 herhaalt, omdat de ECB naar verwachting binnenkort nog een renteverhoging bekend zal maken.

…versus kapitaalmarktrente
Voor langere rentevaste periodes kijken geldverstrekkers vooral naar de kapitaalmarkt. Denk bijvoorbeeld aan de rente die op staatsleningen wordt gegeven. Ook die is gestegen als gevolg van tegenvallende economische cijfers en de toegenomen inflatie.

Inflatie
Veel marktpartijen verwachten vooralsnog niet dat de inflatie zo hoog blijft. Was dat wel het geval, dan zou de rente op staatsleningen – en die op hypotheken met lange rentevaste periodes – waarschijnlijk al een stuk hoger zijn.

Meer informatie
Heeft u vragen over dit artikel of over een lopende of nieuwe hypotheek? Neem dan gerust even contact met ons op. We helpen u graag verder.