In Nederland is 13 procent van alle werkende een zelfstandige zonder personeel (zzp’er), meer dan 1 miljoen mensen. Geen baas boven je hebben, zelf bepalen hoeveel je werkt en wanneer, dat is voor veel mensen zeer aantrekkelijk. Maar wat moet u regelen als u voor uzelf begint?

Een financieel plan zou het startpunt moeten zijn van uw voornemen om zzp’er te worden. Hoeveel heeft u nodig om te starten? Wanneer verdient u genoeg om van te leven? Heeft u een financiering nodig? En kiest u dan voor een banklening, crowdfunding of een lening van familieleden? U zult dan duidelijk moeten maken waarom uw bedrijf levensvatbaar is. Ook als u geen financiering nodig heeft is dat belangrijk, gewoon voor uzelf. Bedenk ook waar u uw bedrijf gaat vestigen. Als u thuis gaat werken, check dan bij de gemeente of dat in het bestemmingsplan past. Heeft u bijvoorbeeld een milieuvergunning nodig?

Administratie en marketing
Een financieel plan is één, een ordelijke administratie is iets anders. Schrijf u om te beginnen in bij de Kamer van Koophandel. En verdiep u in de administratieve eisen die klanten, leveranciers en de Belastingdienst aan u stellen. U kunt gebruikmaken van software voor urenregistratie, administratie, boekhouden, projectmanagement, klantenbeheer en CRM-systemen, factureren en offreren. Als u de administratie ingewikkeld of vervelend vindt, zoek dan een goede boekhouder.

Verder kunt u nog zulke goede ideeën hebben, maar als niemand dat weet, verkoopt u niets. Maak daarom werk van de marketing. Een goede website, activiteiten op social media, netwerken en potentiële klanten benaderen, het hoort er allemaal bij.

Risico’s voor uw bedrijf
Ondernemen is verstandig omgaan met risico’s. Want die zijn er. Wij brengen deze graag samen met u in kaart. Dan kijken we naar gebeurtenissen die uw bedrijf zelf kunnen treffen. Denk aan schade door brand of inbraak, beschadiging van goederen tijdens transport, cybercriminaliteit, schade waarvoor u aansprakelijk gesteld kunt worden, niet betalende klanten en juridische conflicten met leveranciers of klanten. We bespreken met u hoe groot de kans is op schade en wat de impact ervan is op de bedrijfscontinuïteit. Welke risico’s kunt u zelf dragen en welke moet u echt verzekeren?

Inkomen op peil houden
Verder loopt u als ondernemer grotere inkomensrisico’s dan iemand in loondienst. Want als u door ziekte of een aandoening niet kunt werken, verdient u niets. Als u een slappe tijd doormaakt, komt er misschien te weinig binnen. En als u met pensioen gaat, heeft u alleen AOW om van te leven. Als ondernemer moet u zelf het vangnet creëren om een inkomensterugval te voorkomen. Neem contact op met ons kantoor en ga met ons het gesprek aan over uw inkomensrisico’s. Wij zoeken voor u naar betaalbare oplossingen.